Alternatív spórolás egy utazásra

Az elutazás, nyaralás legnagyobb kérdésköre az szokott lenni, hogy van-e elegendő félretett pénzünk arra, hogy kiszakadjunk a megszokott környezetünkből. Természetesen lehet kreatívnak is lenni, mindig vannak olyan megoldások, amik sokkal kevesebb anyagi vonzattal járnak, ám ha családdal szeretnél kimozdulni, akkor már kicsit kötöttebb a helyzet, egy 4 fős család belföldi kiruccanása felérhet egy mai havi átlagfizetéssel is.

Természetesen ez sem kőbe vésett szabály, országtól és távolságtól is függ, hogy mire lehet számítani. Bizonyos országok sokkal olcsóbbak Magyarországnál, de több ezer kilóméterre vannak, ezért ott az utazás kerül sokba, de az ottlét olcsó. Ha Nyugat-Európát célozzuk akkor ez az arány fordított.

 Tegyük fel, hogy hosszú távban gondolkozom, és mire felnőnek a gyerekeim nem szeretnék azon aggódni, hogy belefér-e egy hétvégi kiruccanás, vagy egy külföldi két hetes kaland. Mivel tudnám lehetővé tenni azt, hogy ez lehetőleg biztosítva legyen? Egy ideje elkezdtünk fokozatosan félretenni, hogy a későbbieknek is minden nehézség nélkül elutazhassunk, amikor is a feleségemmel elgondolkodtunk, hogy nincs-e esetleg még praktikusabb felhasználása ennek az összegnek ahelyett, hogy egy bankban pihen, ám olyan sokat nem tud kamatozni, ezért gyakorlatilag csak ott áll.

Egy napelem rendszer árait böngészve arra a következtetésre jutottunk, hogy egy nagyobb, hosszabb nyaralás árából ki lehet építeni otthon egy olyan rendszert, amely folyamatosan energiát termel, és miután kitermelte a belefektetett összeget, onnantól már plusz bevételt hoz. Már a betelepítéstől kezdve rendelkezésre áll általa az az előny, hogy a fűtést, vagy villanyszámlát (ki milyen rendszert építtet ki magának) gyakorlatilag el lehet felejteni, így már az első év alatt visszacsordogál spórolás módján a beleölt pénz kis része, kb. tíz év alatt pedig az egész megtérül, és onnantól van az, hogy elindul az igazi kamatozásnak tekinthető folyamat. A mai napelem rendszer árát tekintve az első tíz évben fokozatosan visszakapjuk azt az összeget, amit ráköltöttünk, még tíz évvel később, pedig közel annyit fogunk spórolni, amennyit összesen az egészre költöttünk. Tehát 20 év alatt, megduplázhatjuk az összegünket. Azért nem pont megduplázásról van szó, mert a napelemek hatékonysága évtizedek múltán kicsit csökken, de megközelítőleg helytálló a számolás. A bankokban hol találkozhatunk ilyen ajánlatokkal? Sehol!

napelem rendszer ár

Ez a felismerés teljesen átértékeltette velem a napenergiához való viszonyomat (eddig azt hiszem semleges kapcsolatban voltunk), ennél már csak az szokott lenni a nagyobb, kvázi csak ülök és pénzt keresek módszer, amikor egy ingatlant bérbe ad az ember, és havonta jön belőle a bevétel, továbbá a ha jó helyen van az ingatlan, akkor idővel az értéke is egyre nagyobb lesz. Ehhez képest mérsékelt befektetésnek tűnik egy napelem rendszer kialakítása, ám árban nem is igényel akkora ráfordítást. Ha netán hosszútávra tervezel, és van is valamennyi félretett pénzed, továbbá családi házban laksz, akkor szerintem mindenképpen érdemes elgondolkodnod a napelemek nyújtotta lehetőségeken, mert az biztos, hogy a sokkal jobban jársz vele, mintha csak simán ülnél a megtakarított pénzeden. Arról nem is beszélve, hogy így tiszta energiát hasznosítasz, valami olyat, ami mindig a rendelkezésünkre áll, és senkit nem károsítasz vele, mert nem szennyezi a levegőt.