Ausztriában egy mesebeli házikóban laktunk, amit napenergia látott el

A jelenlegi barátom imád utazni, és ennek kifejezetten örülök, mert nekem is a szívem csücske, hogy új településeket, eldugott vagy turisztikusabb helyeket fedezzek fel. Én is mindig is nagyon szerettem kirándulni, a családom táplálta belém a természetjárás és városnézés szeretetét. A bátyám régebben nagy sziklamászó volt, a legmeredekebb hegyekre is felmászott az egyik barátjával mindenféle biztosíték nélkül, ezek közül sok helyszínbe csak utólag avatta be édesanyánkat, mivel valószínűleg halálra aggódta volna magát, ha megtudja, milyen veszélyes sziklákon mászkált a fia. Mi a barátommal egyelőre ennyire nem vagyunk merészek, a hegyeket mi is imádjuk, de a kevésbé életveszélyes fajtákat részesítjük előnyben. Tavaly kora tavasszal Ausztriában töltöttünk pár napot, gyönyörű tájakat, városokat jártunk be. Az egyik szállásunk egy kis erdőszéli házikóban volt, ami nagyon tetszett mindkettőnknek, igazi mesebeli helyszín érzetét keltette. Arra, hogy a 21. században járunk, egyedül a tetőn ékeskedő napelem rendszer emlékeztetett és persze a lakás modern felszereltsége, amit csakis a napelemek láttak el energiával.

Annyira megtetszett nekünk ez a rendszer, valamint, hogy a tulaj mondta, hogy a napelemeknek köszönhetően nem fizetnek semmilyen rezsit, a ház gyakorlatilag önellátó. Náluk ez már nem új keletű megoldás, Ausztriában sokkal régebb óta elterjedt a napelemek és egyéb megújuló energiák használata a háztartásban is, mint nálunk. Szerencsére itthon is egyre népszerűbb a dolog, egyre több lakó- vagy középületen látni napelemeket, nem beszélve a napenergiával működő parkolóórákról vagy telefontöltő állomásokról, amikkel már fesztiválokon is találkozhatunk. Amikor a netet bújtuk a barátommal, hogy minél többet megtudjunk a napelemekről, szembejött velünk egy nagyon jó lehetőség: egy állami támogatás napelem rendszerre. Mi még nem tartunk ott, hogy ilyesmikbe fektessünk, nem is élünk együtt, viszont a szüleinknek egyből elküldtük a linket, hátha érdeklődnek iránta.

Azért mi is elolvastuk a tudnivalókat. A pályázat olyan magánszemélyeknek, társasházaknak, lakásszövetkezeteknek és vállalkozásoknak szól, akik az épületeik energiahatékonyságát szeretnék növelni. A 105,2 milliárd forintos keretösszegű állami támogatás napelem rendszerre, napkollektorra, nyílászárók cseréjére, hőszivattyúkra, hőszigetelésre és egyéb olyan berendezésekre fordítható, ami segít energiahatékonyabbá tenni az otthonokat vagy más épületeket. A Magyar Fejlesztési Bank kínálja ezt a 0% kamatozású hitelt, aminek a feltételei a 10% saját forrás és a maximum 20 év futamidő. Úgy gondoljuk, hogy érdemes megpróbálkozni a pályázattal, mert esedékes a megújuló energiaforrások használatának népszerűsítése itthon is. Hogyha lesz saját háztartásunk, a barátommal biztos, hogy mi is aktívan részt fogunk venni az energiahatékonyság fejlesztésében.